Jason Box, de la Geological Survey of Denmark and Greenland, a scris pe Twitter că există riscul ca metanul de pe fundul Oceanului Arctic să ajungă în atmosfera planetei, iar dacă asta se va întâmpla, atunci „am încurcat-o”.
Box a făcut declaraţia în timpul unei discuţii despre un studiu recent, care arată în mod cert că metanul scapă de pe fundul acestui ocean, metanul fiind un gaz cu puternic efect de seră.
Deşi colegii săi au fost mai rezervaţi în afirmaţii, şi aceştia s-au arătat surprinşi de ce au descoperit.
Emisiile de metan sunt provocate probabil de distrugerea hidraţilor de metan, care ţineau gazul blocat în apa îngheţată, datorită temperaturilor căzute şi a presiunii foarte ridicate.
Analizând mostre de apă preluate din Marea Laptev, climatologii au descoperit o cantitate foarte mare de metan, care este eliberat de la o adâncime de 150-500 de metri.
În unele locuri, bule de metan au fost văzute chiar la suprafaţa apei, precizează coordonatorul cercetării, Orjan Gustafsson.
Hidraţii de metan sunt distruşi din cauza pătrunderii apei mai calde, din Oceanul Atlantic, fenomen pe care experţii îl observă pentru prima dată.
Dacă metanul este consumat de microorganismele marine şi nu ajunge la suprafaţă, daunele sunt mici. Dar dacă ajunge în atmosferă, va accelara încălzirea globală prin efectul de seră pe care îl produce.
În plus, unele dovezi sugerează să emisiile de metan sunt responsabile de formarea bizarelor cratere din Siberia, care au atras recent atenţia presei şi specialiştilor.